Answer Key- 1st National Online Quiz Competition by LawBharat

1. When a person lost his citizenship in India?

Answer : All of the above

2. Who of the following can become citizen of India? 1) Person who is not a subject or citizen of any country where citizens of India are prevented from becoming subjects or citizens of that country by naturalization. 2) A person of Indian origin who is ordinarily resident in India for seven years before making an application for registration.

3) A person who is married to a citizen of India and is ordinarily resident in India for five years before making an application for registration. Select the correct answer using the code given below

Answer: 1 and 2 only

3. Emergency under article 356 is imposed by which one of the below?

Answer: President

4. Which of the following rights and privileges are conferred on citizens but not the friendly aliens?

1) Article 15

2) Article 22

3) Article 29

Select the correct answer using the code given below

Answer: 1 and 3 only

5. Consider the following statement.

1) The 42nd Amendment Act of 1976 enabled the President of limit the operation of a National Emergency to a specified part of India. 2) 44th Amendment Act of 1978 substituted the word ‘armed Rebellion’ for internal disturbance.

3) When a National emergency is declared on the ground of war or external aggression it is known as ‘External Emergency’.

4) When National emergency declared on the ground of ‘armed rebellion’ it is known as ‘Internal Emergency’.

Which of the statement given above is / are correct.

Answer : All of the above

6. When the National Emergency is declared, the following Article is suspended?

Answer: (C) Article 14

7. Which one of the following types of emergency has not yet declared, till now?

Answer: (c) Financial Emergency

8. Which Article is the Heart of the Indian Constitution.

Answer: (d) Article 32

9. Consider the following statements.

1) A right is a legal claim that a citizen or any other individual is granted by the constitution or any statute.

2) Rights are the essence of democracy as they empower the individuals & enable to develop.

3) Rights are associated with equality in contemporary times & establish a level playing field among the people.

4) Right to education became fundamental right by the insertion of Art 21 A by the constitution 84th Amendment Act 2002.

Which of the above statement are incorrect.

Answer: (c) 4 only

10. Which of the following statements is incorrect.

Answer: (a) Supreme Court of India can issue the Writs in defence of Fundamental rights as well as for other rights outside Part III of the constitution.

11. Which of the following Articles of the Constitution explicitly provides for the doctrine of Judicial Review?

Answer: (a) Article 13

12. Which of the following fall within the purview of Freedom of speech and expression as guaranteed under Article 19 of Indian Constitution? 1) Freedom of Silence

2) Right to Strike

3) Right to Telecast

4) Right to know about Government Activities

Select the correct answer using the code below

Answer: (a) 1,3 and 4 only

13. Article 15 of the constitution provides that the State cannot discriminate against any citizens on grounds only of

1) Caste

2) Place of Birth

3) Language

4) Religion

Select the correct answer using the code given below

Answer: (c) 1,2 and 4 only

14. The Indian Constitution not Guarantees which of the following to the citizens?

Answer: (c) Equality of outcomes

15. Which is true?

Answer: (c) Protection under Article 20 (first provision) cannot be claimed in case

of preventive detention.

16. Which of the following amendments took away the right to property from the list of Fundamental Rights?

Answer: (b) 44th

17. Fundamental Rights guaranteed in the Indian Constitution can be suspended only by

Answer: (a) A proclamation of an Emergency

18. Which of the following articles extends the competence of Parliament to make a law on matters, even though some of those matters may fall within the sphere of State List?

Answer: (b) 35

19. Which fundamental right is concerned with abolition of social distinctions?

Answer (a) Right to equality

20. The concept of Fundamental Rights in India is taken from the Constitution of which nation?

Answer: (a) USA

21. In which of the following amendment the term of Lok Sabha increased from 5 to 6 years?

Answer: (b) 42nd Amendment

22. The Recommendations of the Ashok Mehta Committee led to which of the following constitutional Amendments?

Answer: (b) 73rd Amendment

23. The constituent power of Parliament to amend the Constitution

Answer: (a) Includes power to amend by way of addition, variation or repeal of the provision of the Constitution

24. A change in which of the following does not require ratification by the legislatures of not less than one-half of the states by resolutions to that effect passed by those legislatures before the bill making provisions for an amendment in the Constitution of India is presented to the President for assent?

Answer: (d) Article 161 about power of Governor to grant pardon

25. Amendment of which one of the following provisions of the Constitution requires ratification by the Legislatures of the States?

Answer: (d) Article 54 relating to the election of the President

26. In which landmark case the former chief of Police of a state was held guilty of Assault or criminal force to woman with intent to outrage her modesty?

Answer: (b) Shri K.P.S Gill vs. Rupan Deol Bajaj

27. In which landmark case the court ruled that grants cannot change the minority nature of the Institution?

Answer: (b) St. Stepehens vs. University of Delhi

28. Which Important Landmarks case was the first one in which conviction happened under the I.T Act 2000.

Answer: (a) Tamil Nadu v. Suhas Katti 2004

29. In which landmark judgment did the Supreme Court of India lay down guidelines against sexual harassment of women at workplace?

Answer: (b) Vishakha vs. State of Rajasthan

30. In which of the following cases did the Supreme Court allow Passive Euthanasia under exceptional circumstances?

Answer: (b) Aruna Shanbaug vs. Union of India

31. In which one of the following judgments of the Constitutional Bench of the Supreme Court of India, the 'rarest of rare' principle in the award of death penalty was first laid down?

Answer: (a) Bachan Singh v. State of Punjab (1980)

32. In which one of the following cases, the Constitutional validity of the Muslim Women (Protection of Rights of Divorce) Act 1986, was upheld by the Supreme Court?

Answer: (b) Danial Latifi v. Union of India

33. In the appointment of the Judges of the Supreme Court, the recommendations of the collegium consisting of the Chief Justice of India and four of the senior most Judges of the Supreme Court is binding on the President of India, because:

Answer: (b) It has been laid down by the Supreme Court

34. How can we increase the number of Judges in the Supreme Court of India?

Answer: (c) By a Parliamentary Act.

35. Which source the concept of Single order of court was introduced?

Answer: (a) Government of India Act, 1935

36. Who can declare a judge an executive chief justice of the Supreme Court of India ?

Answer: (c) President

37. Which of the following not matched correctly

Answer: (c) Article 136: Review of Judgement or order by the Supreme Court

38. Which out of the following can be called a “writ of prohibition”?

Answer: (a) A writ issued by Supreme court or High court to lower court

39. Judicial Review in the Indian Constitution is based on:

Answer: (d) Procedure established by law

40. Which of the following is not the specialty of Directive Principle of State Policy?

Answer: (c)Directive Principle can be implemented by the court in case of their violation

41. Which of the following act is covered under the elements of Directive Principle?

Answer: (d) All of the above

42. Which of the following is mismatched?

Answer: (c) Article 41: Organization of Agriculture and Animal Husbandry

43. Which among the following is a NOT valid reason for slow implementation of the directive principles of state policy?

Answer: (b) lack of social will

44. Which among the following was the first programme launched by Government of India to implement the article 47 of the directive principles of state policy?

Answer: (b) community development programme

45. One of the objectives of directive principles of state policy is?

Answer: (c) making effective provisions for securing the right to work

46. Under which constitutional amendment Bill, four languages: Bodo, Dogri,Maithali and Santhali are added in the 8th schedule of the Indian constitution.

Answer: (b) 92nd

47. Which among the following is NOT a salient feature of the 73rd Constitutional Amendment Act ?

Answer: (d) State Planning Commission

48. Which Important landmark case laid that reservations cannot be provided in Pvt. Educational Institutions.

Answer: (a) P.A Inamdar v State of Maharashtra

49. To become a citizen of India, ________ is not a necessary condition.

Answer: (c) Having property in India

50. Which one of the following is a human right as wall as a fundamental right under the constitution of India?

Answer: (c) Right to education

Recent Posts

See All

Life as a Law student.

By- Nikita Lamba Life as a Law Student Whilst we have all heard a little about studying law at university, whether through family, friends or movies, it is intricate to know what it really does entail

10 Things to Know Before Law School

By Aditya Gupta 1. It really matters to go to a great school – if you go to a great school and you're mediocre, it's better than going to a mediocre school and doing well. Try heading to the better p

©2020 by LAWBHARAT. Proudly created with Wix.com